Rugbrødsstave med rygeostdip

Rugbrødsstave med rygeostdip image
Sværhedsgrad Medium
Forberedelse 0 min
Tilberedning 1:30 t

Ingredienser

4 personer
  • Rugbrødsstave

    • 10   g gær
    • 6   dl vand
    • 2   dl a38
    • 1,5   dl øl
    • 25   g salt
    • 250   g rugkerner
    • 50   g ølandshvedemel fuldkorn
    • 30   g maltmel
    • 100   g solsikkekerner
    • 100   g græskarkerner
    • 25   g hørfrø
    • 25   g chiafrø
    • 500   g rugmel finsigtet
    • 1   spsk. smør til brødformen
  • Rygeostdip

    • 175   g rygeost 10%
    • 2   dl creme fraiche 18%
    • 0,5   citroner saften herfra
    • 1   tsk. sukker
    • 1   nip salt
    • 1   nip peber
    • 200   g agurker skåret i små tern
    • 200   g radiser skåret i små tern
    • 1   bundt purløg hakket
    •   olivenolie

Forberedelse

    OBS! Angivet tid er arbejdstid. Bemærk bl.a. at rugbrødsdejen skal stå på køl i 12-24 timer.

    Rugbrødsstave

  1. Opløs gæren i lidt af vandet i en røreskål.

  2. Tilsæt resten af ingredienserne, undtagen finsigtet rugmel, og rør grundigt sammen.

  3. Tilsæt nu finsigtet rugmel og rør igen til en tyk, ensartet grød. Dejen skal ikke æltes. Hæld dejen i en smurt brødform (3 L) og glat den ud.

  4. Dæk formen med husholdningsfilm og stil den på køl i ca. 12-24 timer.

  5. Tag brødet ud og stil det ved stuetemperatur i ca. 1 time.

  6. Tænd ovnen på 180 C varmluft.

  7. Stil brødet i den nederste halvdel af den forvarmede ovn og bag det i ca. 1 t. og 30 min.

  8. Vend brødet ud af formen; det skal lyde hult, når du banker det i bunden. Lad rugbrødet afkøle på en bagerist, inden det skæres i stave og ristes sprødt.

  9. Rygeostdip

  10. Blend rygeost, creme fraiche, citronsaft, sukker, salt og peber hurtigt sammen til en cremet dip.

  11. Bred dippen ud på en tallerken og pynt med agurk, radiser, klippet purløg og olivenolie.

  12. Server med sprøde rugbrødsstænger. Velbekomme!