Risotto med laks, svampe og krydderurter

Risotto med laks, svampe og krydderurter

NiveauNem
Tid40 min

Forberedelse

    Risotto – italiensk comfort food, når det er allerbedst. Risotto er en cremet, blød ret med masser af smagsnuancer komplimenteret af tør hvidvin og tør ost i lækker kontrast til dens rundhed. Du behøver bestemt ikke rejse til Italien for at lave den perfekte risotto.

    Risotto kan spises året rundt og ingredienserne kan tilpasses årstiden. I denne udgave har vi brugt svampe og laks, men få mere inspiration længere nede på siden til, hvad du ellers kan komme i din risotto.

  1. Lad smørret blive gyldent i en gryde.
  2. Steg svampene ved kraftig varme til de er gyldne. Tag svampene op.
  3. Kom olivenolie i gryden og varm oliven op, uden at den begynder at branke.
  4. Hak løgene og svits dem, til de er gyldne.
  5. Tilsæt ris og herefter hvidvin og lad det koge til hvivinen er kogt ind.
  6. Hæld bouillonen i og kog risene ved svag varme og under låg til risene er møre.
  7. Vend de stegte svampe, frisk hvidløg, ost og de hakkede krydderurter (gem lidt til pynt) samt salt og peber i risottoen og smag til.
  8. Tilsæt laksen og pynt med de resterende urter, ost og rucola.
  9. Risotto variationer

    Risott kan laves i alverdens udgaver og tilpasse ingredienser efter ens behov, køleskab eller årstid. Til en vegetarisk risotto vil du typisk bruge nogle lækre svampe. Helt almindelige champignoner, som i denne opskrift, er også helt fint, men prøv eventuelt Karl Johan, kantareller eller portobello. Risottoen indkapsler svampenes umami helt perfekt.

    Om sommeren er det nærliggende at bruge friske grønne asparges og bælgærter fra haven til din risotto. Aspargesen og ærternes sommerfriskhed bringer noget let og fint til en cremet risotto. Top eventuelt retten med frisk spinat eller med rucola.

    Hvis efteråret ved at tage fat i det danske vintervejr og er butikkerne begyndt at bugne af græskar, så er bærer en risotto også græskar rigtig godt. Eksperimentér gerne med flere rodfrugter til din risotto, fx rødbeder eller jordskokker.

    Hvad med risotto til jul? Det er altså ikke helt dumt mellem risengrøden og risalamanden. Prøv vores alternativ til julemiddagen og lav and med mandelrisotto og brombær.

    Vi har i denne risotto brugt laks, men kylling egner sig også rigtig godt til retten.

    Du behøver i princippet ikke bruge risottoris for at lave risotto. Så længe det ikke er en italiener, kok eller gastronom, som du inviterer på middag, kan du jo erstatte risottorisene med en anden type ris. Hvis du vil have den samme bløde, cremede konsistens, skal du dog nok vælge at bruge grødris, som kan optage en masse væske.

    Risotto som forret og hovedret

    Risotto er i Italien typisk en forret eller tilbehør til en af hovedretterne. Herhjemme spises den vist i lige så høj grad som en hovedret og her kan det være en idé at bage noget lækkert brød eller flute til, eller servere en frisk salat, fx vores smagfulde sommersalat eller vores salat fra vores rib eye og knuste kartofler-opskrift.

    Ellers kan en risotto uden kød og svampe serveres som tilbehør til et godt stykke kød fra grillen eller toppes med en masse grillede grøntsager. Prøv vores risotto milanese med safran, som en god, grundlæggende risotto. Er du ikke så vild med safran, så udelad den.

    Andre ’ottoer

    Risottoen har en række nære slægtninge. Den mest populære er formentlig bygotto, hvor ’ottoen laves af bygkorn i stedet for ris. Du kan fx prøve vores kylling med bygotto og persille eller vores bygotto med laks, hvis du er nysgerrig.

    Eksperimenter med andre kornsorter som rug eller spelt og find din favorit. Du kan eventuelt prøve vores egen speltotto med bagte græskar – perfekt til efteråret.

    Derudover har vi også været lidt mere kreative med vores ’otto og nogle italienere ville nok rynke lidt på næsen af vores blomkålsrisotto med delebøf og purløg, men den er helt klart en smagsprøve værd!

    Risottoens historie

    Risottoen stammer selvfølgelig fra Italien og en legende fortæller om en lærling, der for sjov puttede safran i sin mesters risret til hans bryllup. Herfra opstod risotto milanese, som vi nævnte tidligere.

    Ris kom til det nordlige Italien omkring det 14. århundrede, men først omkring 1800-tallet opstod risottoen, som vi kender den i dag – altså en risret, der langsomt tilsættes væske, indtil den når den cremede konsistens, vi holder så meget af.

    Risotto er forfinet gennem tiden og anses i dag som en halvsvær ret at mestre til perfektion, men det kommer nok også an på, hvem der skal dømme ens risotto. Du behøver ikke tage på en italiensk restaurant eller til selve landet for at få en god oplevelse. Det er en meget populær og nem ret at lave i et helt almindeligt dansk hjem.