Mørbradgryde med rodfrugtmos

Mørbradgryde med rodfrugtmos image
Sværhedsgrad Medium
Forberedelse 0 min
Tilberedning 45 min

Ingredienser

4 portioner
  • Mørbradgryden

    • 1   svinemørbrad
    • 150   g bacontern
    • 1   løg
    • 2   hvidløgsfed
    • 250   g champignoner
    • 3   tsk. paprika
    • 1   dåse hakkede tomater
    • 70   g tomatpuré
    • 0,5   l madlavningsfløde
    •   salt og peber
    •   kørvel til pynt
  • Rodfrugtmosen

    • 1   kg blandede rodfrugter
    • 2   spsk. smør
    • 1   dl mælk
    •   salt og peber

Forberedelse

    Der er ikke noget, der varmer i de kolde efterårs- og vintermåneder som en lækker omgang mørbradgryde. I denne nemme opskrift, kan du lave familiefavoritten mørbradgryde med rodfrugtmos, som har et lille twist til den klassiske mørbradgryde. Rodfrugtmosen giver flere smagsnuancer end kartofler ville have gjort alene, hvorfor du kan være helt sikker på at alle i familien vil elske denne nytænkning af mørbradgryden.

  1. Pil og hak løget, pil og pres hvidløget.

  2. Skyl champignonerne og skær dem i skiver.

  3. Fjern fedt og sener fra mørbraden, og skær den i tynde skiver.

  4. Steg baconternene i 2 min i en tør gryde. Tilsæt løg og hvidløg.

  5. Tilsæt champignonerne efter 2 min, og lad dem blive gyldne.

  6. Tilsæt kødet, og brun det. Tilsæt paprika, og steg videre i 2 min.

  7. Skræl rodfrugter og kartofler, og skær dem i grove tern.

  8. Kog dem møre i 20 min i usaltet vand.

  9. Hæld vandet fra, og mos dem sammen med smør og lunet mælk. Smag til med salt og peber.

  10. Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré og fløde i mørbradgryden. Smag til med salt og peber, og lad det simre under låg i 30 min.

  11. Anret mosen og mørbradgryden, og pynt med kørvel inden servering.

  12. Tip: Er du alligevel ikke til rodfrugtmos til din mørbradgryde, så kan du altid hoppe tilbage tilbage klassikeren med kartoffelmos eller ris. Tøv ikke med at tilføje en frisk og farverig salat til mørbradgryden. Se vores forslag nedenfor.

    Salat til din mørbradgryde

    Du kan i princippet bruge lige den salat, som du ønsker til en mørbradgryde – brug det som en mulighed for at få tømt køleskabet. Det er en god idé at bruge en base af grønne salater, som for eksempel spinat og rucola, tilsat med frisk frugt som æbler eller pærer, og nødder eller kerner for ekstra crunch.

    Med en simpel caprese, en græsk salat, eller en spidskålssalat med lidt mere kant til den tunge mørbradgryde, kommer du langt. Alskens kålsalater er netop at anbefale på grund af deres til tider bitre smag og grove konsistens, som giver en god balance til mørbradgrydens fyldige karakter. Tilføj eventuelt lidt syre til din salat i form af citron eller balsamico.

    En anden idé er en salat med en base af quinoa eller bulgur. Prøv for eksempel vores bulgursalat med tomater, forårsløg, agurker, græskarfrø og persille.

    Mørbradgryden til kolde aftener

    Mørbradgryden er en rigtig efterårs-/vinterret og rodfrugter er i høj kurs i disse måneder. Hvorfor ikke kombinere dem? Vi opfordrer til en god blanding af alle rodfrugter, men hvis du er helt vild med knoldselleri, er der intet i vejen for at lade den dominere i din rodfrugtmos.

    Det gode ved gryderetter er at det kun er fantasien, som sætter grænser for, hvad du putter i den. Her er mørbradgryden ikke en undtagelse. Mørbradgryden kan, ligesom med salaten, være en god grund til at få ryddet op i køleskabet og tilføje de grøntsagsrester, som er blevet triste at kigge på. På den måde er det også nemt at snige lidt flere grøntsager med i aftensmaden, da mørbradgrydens sovsede ydre skjuler de gemte skatte.

    Hvis din mørbradgryde skal have lidt bid til de ekstra kolde aftenener og ømme halse, så tager en mørbradgryde ikke skade af et pift med chili, røget, stærk paprika eller en masse peber. Føler du dig eventyrlysten, så prøv den aromatiske sichuanpeber.

    Mørbradgryden er også gæstemad

    En mørbradgryde er en nem og smagfuld måde at servere et lækkert måltid til dine gæster. Brug en mørbrad i god kvalitet, og tilsæt hvidvin og boullion for at skabe en lækker sovs. I denne opskrift har vi benyttet os af en svinemørbrad, men derfor skal du ikke fravælge en oksemørbrad – det gør kun din mørbradbryde ekstra luksuriøs! Du kan også tilføje æbler og rosiner for at tilføje et sødt twist.

    Server en god rødvin med frugt og syre til.