Luciabrød, eller lussekatte som de også hedder, spises traditionelt den 13. december og er en fin tradition, vi har fået fra Sverige. Luftige, bløde safran-smagende S-formede boller med en rosin i hver ende. I denne version også et lille stykke marcipan, men det kan undlades. Spis dem gerne lune.
Luciabrød
Ingredienser
Forberedelse
Overhæld safran med 1/2 dl kogende vand. Lad det trække i 10 minutter
Skær smørret i små tern og lad det blive lidt blødt.
Overhæld rosinerne med koldt vand. Dette gør, at de ikke brænder på i ovnen.
Opløs gær i mælk og safranvand i en skål. Gerne røremaskine.
Tilsæt sukker, salt og æg og rør det sammen.
Ælt melet i lidt ad gangen til du har en smidig og ikke-klistrende dej.
Ælt tern af det bløde smør i og ælt et par minutter, til du har en flot glat dej, der ikke klistrer.
Lad dejen hæve under et klæde et lunt sted i 1 time.
Rul dejen ud på et let meldrysset på til en tykkelse på en god halv centimeter. Skær den i 12 aflange strimler.
Skær marcipanen i tern og afdryp rosinerne
Kom et stykke marcipan i hver ende af strimlerne og rul hver strimmel sammen i hver sin retning fra hver ende - som et S.
Placer dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve under et viskestykke i 30 minutter.
Varm ovnen op til 200 grader almindelig ovn.
Pensl gerne dine luciabrød med et pisket æg og sæt 1-2 rosiner i hver ende.
Bag dem i 18-20 minutter til flot gyldne.