Kartoffelporresuppe med bacon

Kartoffelporresuppe med bacon image
Sværhedsgrad Nem
Forberedelse 0 min
Tilberedning 30 min

Ingredienser

4 personer
  • Kartoffelporresuppe

    • 1   kg kartoffel
    • 2   løg
    • 3   porrer
    • 1   spsk. olie
    • 2   l vand
    • 2   stk. bouillon
    • 2,5   dl madlavningsfløde
    •   salt og peber
    • 150   g bacontern

Forberedelse

    De mørkere og køligere dage kalder på nem aftensmad, som man kan varme sig på. Her er vores kartoffelporresuppe med bacon helt ideel, fordi den både er nem at lave og fordi den smager skønt. Kartoffelporresuppe er altid et godt valg – og hele familiens favorit.

  1. Skræl kartofler og løg, skær kartoflerne i halve og løgene i tern.

  2. Rens porrerne, og skær den hvide del i skiver.

  3. Svits løg og porre i olie, til de er klare.

  4. Tilsæt kartofler, vand og bouillonterninger.

  5. Lad det koge i 20 minutter til kartoflerne er møre.

  6. Blend alt til en tyk og ensartet masse, og tilsæt fløden.

  7. Varm suppen igennem og smag til med salt og peber.

  8. Steg bacontern sprøde i fedtstof på en pande.

  9. Skær lidt af det grønne fra porrerne i skiver, og steg dem med baconen.

  10. Servér kartoffelporresuppen med sprød bacon på toppen.

  11. Tip: For en vegetarisk version kan du benytte dig af en grøntsagsbouillon og erstatte bacon med svitset champignon eller ristede kikærter. Eksperimentér gerne med smagen og prøv at tilsætte hakket rosmarin eller persille ved trin 4.

    Tilbehør til suppen

    Der er intet så godt som nybagt brød, og hvem elsker ikke lidt sprødt til suppen? Vi har samlet lidt forskellige opskrifter på brød, så der er lidt til enhver smag:

    Nytårs brydebrød

    Naanbrød

    Græskarbrød

    Flutes med fuldkornsspeltmel

    Pull apart hvidløgsbrød med parmesan

    Mini fladbrød

    Suppe på menuen

    Selvom kartoflen i dag har en stor plads i det danske køkken (og danskernes hjerte), så har den været på lidt af en rejse siden den blev fundet i Andesbjergene, sidenhen importeret til Spanien, for derefter at have en sløv start ud i resten af Europa.*

    Kartoflen er en energiholdig, mildt-smagende base at lave sin suppe på og samtidig nem at kombinere med andre ingredienser. I dag findes der et hav af opskrifter og variationer af kartoffelsuppen, kombineret med enten porrer, andre rodfrugter som selleri eller jordskokker, eller græskar – oftest pyntet med sprød bacon.

    Suppe er en alsidig ret, som både kan være en nem og hurtig løsning i hverdagen, men også være en ret du kræser om, når du har god tid. Samtidig er det én af de retter, hvor du kan få tømt køleskabet eller fryseren for grøntsager. Suppe kan spises hele året rundt, og du kan tilpasse den sæsonens grøntsager og dine smagsløg, som du lyster. Derudover er den nem at lave en kæmpe portion af og fryse ned, og tage op igen, når det hele skal være lidt nemt.

    Er der smæk på grøntsagerne (og det anbefaler vi!), kan suppe være en genial vej til en masse vitaminer og mineraler, som samtidig varmer og smager rigtig godt. Suppe kan være baseret på enten kød, grøntsager, frugt eller kornprodukter, og findes i alskens udgaver i hele verden.

    Supper i mange variationer

    Suppen har været en nem og billig hverdagsret sikkert siden tidernes morgen, enten som forret eller hovedret, specielt dengang hvor den gængse familie var afhængig af søbemad. Herhjemme er de mest kendte supper nok hønsekøds- og oksekødssuppe, men med tiden er tomatsuppe og kartoffelsuppe også blevet et stort hit i de danske køkkener.

    I takt med at det asiatiske køkken har haft et indtog i den vestlige verden, har suppeudvalget også udvidet sig markant med specielt de thailandske supper, såsom tom ka gai og tom yam pla.

    Typisk nydes en suppe varm, men derfor skal du absolut ikke gå glip af kolde supper. Prøv fx vores kolde tomatsuppe eller kolde melon- og agurkesuppe.

    Når vinden suser udenfor og kulden for alvor begynder at tage fat i dine kinder, kan vi anbefale dig at varme dig selv med en efterårssuppe med karry og rodfrugter eller vores gulerodssuppe, hvor du kan komme smæk på chili, ingefær og hvidløg.

    Foruden vores kartoffelporresuppe, så har vi også en række af forskellige rodfrugt-supper, som vi har samlet til dig her:

    Kartoffel-sellerisuppe med stegte svampe

    Pastinakcremesuppe med croutoner

    Cremet jordskokkesuppe

    Suppe til gæster

    Lige så nem og tilgængelig suppen er i hverdagen, lige så fin og festlig kan suppen være, når du får gæster. Du kan servere dem både som forret eller hovedret. Har du inviteret gæsterne til fransk middag, så kommer du langt med en fransk løgsuppe med ostebrød. En anden populær suppe – specielt til nytår - er en hummerbisque, som forret eller appetizer.

    Faktisk kan du tage en helt almindelig ærtesuppe og pynte den overdådigt med fx bacontern, nødder, ærteskud og radiser, og voíla – en smuk, sommergrøn suppe med en frisk grøn og kontrastfuld rød pynt. En lækker suppe til en lækker sommerdag!

    Når Halloween nærmer sig, bugner butikkerne af græskar både til udskæring og til madlavning. Skal du lave Halloween-middag er det nærliggende med en lækker græskarsuppe. Men gør det lidt sjovt og servér din græskarsuppe i selve græskarret!

    Rigtig god fornøjelse!

    *https://denstoredanske.lex.dk/kartoffel