Kalkun med morkelsauce, appelsin-fersken-chutney og rødkål

Kalkun med morkelsauce, appelsin-fersken-chutney og rødkål image
Sværhedsgrad Nem
Forberedelse 0 min
Tilberedning 3 t

Ingredienser

6 personer
    • 1   rødkål
    • 80   g salt
    • 120   g sukker
    •   timian finthakket
    • 1   tsk. kommen
    • 6   spsk. olivenolie
    • 3   spsk. balsamico lyst
    • 3   fersken
    • 1   spsk. appelsinsaft
    • 80   g tranebær
    • 1   chilipeber
    • 4   spsk. honning
    • 2   skalotteløg
    • 1   fed hvidløg
    • 3   spsk. creme fraiche eller flødeskum
    • 50   g tørrede morkler
    • 1   spsk. sherry
    • 1   spsk. smør
    • 1   spsk. smør
    •   salt og peber
    • 1   - 2   kalkuner

Forberedelse

    Det tager 3-4 timer at stege kalkunen, så medmindre du har gæster hele dagen, er du nødt til at begynde med madlavningen alene, så kalkunen kan komme i ovnen. Forvarm ovnen til 165°C (over- og undervarme). Skyl kalkunen og dup den tør med et stykke køkkenrulle. Gnid den derefter med salt og peber. Du kan vælge at fylde den med tørret frugt, løg og gerne en kvist af frisk timian, rosmarin og oregano. Sæt kalkunen i den forvarmede ovn, og lad den stege i 3-4 timer (den nøjagtige stegetid afhænger af kalkunens vægt). Giv hernæst din partner et kys på kinden og et rødkålshoved i hånden. For det er tid til at snitte rødkålen i tynde strimler. Når kålen er snittet, skal salt og sukker æltes grundigt ind i kålen med hænderne. Så langt, så godt! Din partner kan imidlertid ikke hvile længe på laurbærrene. Som det næste skal olivenolien og balsamicoeddiken tilsættes rødkålen, der som prikken over i’et smages til med timian og spidskommen. Rødkålssalaten skal stå køligt og trække i mindst 2 timer inden servering.Og nu til chutneyen:Er dine svigerforældre kommet? Så kan de jo hjælpe med chutneyen! Fersknerne skal skæres i tern. Måske et job for din svigerfar? Og mon ikke din svigermor vil ordne chilipeberen. Den skal skæres på langs og snittes fint. Husk også at fjerne kernerne. Du kan jo hakke hvidløg og skalotteløg imens.Det næste job venter allerede på din svigerfar. For nu skal de hakkede løg svitses i en varm gryde med lidt olie. Når løgene bliver klare i farven, kommes ferskenternene og tranebærrene i gryden, og chutneyen småkoger i 4-5 minutter. Til sidst tilsættes en anelse appelsinsaft.Nu er det svigermors tur til at give fersken-chutneyen det sidste pift. Chutneyen skal smages til med den hakkede chilipeber, honning, salt og peber. Og først når svigermor er tilfreds, røres cremefraichen i.Vupti - sådan bliver chutneyen helt perfekt ved fælles hjælp. Og nu til saucen. Den kommer her!Morkelsauce:Morklerne skal udblødes i vand i ca. 1 time, inden du begynder at tilberede dem. Tag nu morklerne op og gem vandet. Skyl morklerne, og skær dem i strimler. Hæld derefter vandet over i en gryde gennem et klæde eller kaffefilter. Mon ikke en af dine gæster melder sig frivilligt til at koge vandet ind. Vandet skal reduceres til ca. en fjerdedel. Herefter tilsættes morklerne samt enten sherry eller madeira.Til slut er der brug for trænede smagsløg. Saucen skal nemlig smages til med salt og peber, inden den monteres med smør, dvs. at smørret skal piskes i lidt efter lidt for at jævne saucen.

    *(husk at udbløde morklerne tildækket i ca. 1 time)Tranchering af kalkunen:Efterhånden er kalkunen ved at være færdigstegt, og det er tid til at udskære og anrette kødet og fyldet. Her er det rart at være et par stykker, der hjælpes ad. Når kalkunkødet så ligger der på fadet og får mundvigene til at løbe i vand, åbnes buffeten i køkkenet. Lad bare gæsterne selv hente deres mad. Det er hyggeligt, uformelt og tillader dig som vært at slappe mere af.