Klejner er en af julens mange søde sager, der kan få selv de koldeste julehjerter til at blive varme. Klejner findes i mange forskellige udgaver, hvor du både kan få små klejner, norske klejner og her kæmpe klejner. Vores kæmpe klejner er en sikker julevinder, når der skal hygges ekstra meget
Kæmpe klejner
Ingredienser
-
- 1 dl mælk
- 20 g gær
- 50 g blødt smør
- 1 stk. æg
- 30 g sukker
- 0,5 stænger vaniljestænger
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. citron (skal fra)
- 250 g hvedemel
- 1 l solsikkeolie til kogning
- flormelis
- 1 - 2 spsk. citronersaft
- gul frugtfarve
Forberedelse
Lun mælken i en gryde. Hæld mælken i en skål, og opløs gæren heri. Skær vaniljestangen op, og skrab kornene ud. Bland dem med sukker, og hæld det i skålen med æg og smør. Pisk det hele med en håndmikser. Tilsæt kardemomme, citronskal og halvdelen af melet i blandingen. Rør det sammen, og ælt dejen. Tilsæt mel, indtil dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 min. Rul dejen ud, og skær 6 aflange firkanter. Lav et snit i midten af hver, og vrid dejen rundt om sig selv, så den får form som en klejne. Varm solsikkeolien godt op i en gryde. Kog klejnerne lysebrune (ca. 1 min på hver side).
Lad klejnerne dryppe af på køkkenrulle.
Rør glasuren af flormelis, citronsaft og et par dråber gul frugtfarve. Hæld den i en sprøjtepose, og dekorér klejnerne. Servér dem lune.