Hønsekødssuppe med kødboller og melboller

Hønsekødssuppe med kødboller og melboller image
Sværhedsgrad Medium
Forberedelse 1 t
Tilberedning 3 t

Ingredienser

4 personer
  • Suppe

    • 1   kylling eller suppehøne
    • 3   l vand eller til det dækker
    • 2   tsk. salt
    • 15   peberkorn
    • 3   laurbærblade
    • 3   porrer de grønne blade
    • 0,5   knoldselleri
    • 3   gulerødder
    • 3   stængler bladselleri
    • 1   løg stort
    • 2   fed hvidløg
    • 1   håndfuld persille
  • Kødboller

    • 500   g hakket grisekød
    • 1   løg
    • 1   æg
    • 1   dl mælk
    • 3   spsk. hvedemel
    • 8   g salt
    •   peber
    • 1   l grøntsagsbouillon
  • Melboller

    • 75   g smør
    • 2   dl vand
    • 125   g mel
    • 2   æg
  • Grøntsager

    • 3   gulerødder
    • 0,5   knoldselleri
    • 3   porrer den lyse ende
    •   persille til servering

Forberedelse

    Der findes ikke en suppe, der er lige så klassisk og elsket som hønsekødssuppen med kød- og melboller. Mange vælger at købe suppen direkte fra frost i køledisken, når det skal gå hurtigt. Du kan dog også overraske familien med en lækker, hjemmelavet hønsekødssuppe. Opskriften er nem at gå i gang med derhjemme – det eneste du skal bruge, er tid, da suppen skal have tid til at få de gode smage frem. God fornøjelse!

    Suppe

    Læg kyllingen i en stor gryde. Hæld vand ved, indtil det dækker kyllingen. Bring gryden i kog, og lad det simre i 10 minutter. Nu vil grumset skum samle sig i overfladen. Fjern det forsigtig med en sigte, og kasser det, så vandet bliver helt klart. Dette kaldes at skumme suppen.

    Tilsæt salt, og lad suppen simre, imens du klargør de smagsgivende grøntsager: Rens og skyl gulerødder, porre, knoldselleri og bladselleri grundigt, og skær det hele i grove skiver. Pil løg og hvidløg, og skær det i grove skiver. Skyl persille.

    Skum suppen igen, hvis der er kommet nyt urent skum i overfladen. Tilsæt dernæstpeber og laurbærblade til suppen sammen med alle grøntsagerne.

    Lad suppen koge i 2 timer. Imens kan du lave kødboller og melboller.

    Kødboller

    Kom alle ingredienserne i en skål, og pisk det sammen med ene håndmikser med kødkroge. Stil farsen på køl i 30 minutter. Imens kan du lave melboller.

    Bring en gryde med grøntsagsbouillon i kog. Form små kødboller med en teske og dump dem ned i gryden. Gentag med 10 kødboller. Lad dem dernæst koge i 5 minutter, til de flyder til toppen og er tilberedte hele vejen igennem. Fjern kødbollerne, og læg dem i en skål, imens du koger de næste kødboller. Gentag indtil al farsen er brugt.

    Melboller

    Kom smør, vand og salt i en gryde, og bring det i kog, så smørret smelter. Tilsæt mel, og pisk med et piskeris, så du får en dej. Bliv ved med at piske, imens gryden står ved medium varme i et par minutter, til dejen samler sig til en blank masse.

    Flyt dejen over i en ren skål, og lad den køle af i 5-10 minutter. Pisk dernæst æggene i et ad gangen, til du får en klistret, ensartet dej.

    Bring en gryde med letsaltet vand i kog. Lav også en stor skål med koldt vand, og tilsæt en håndfuld isterninger, så vandet forbliver iskoldt.

    Melboller med bollesprøjte:Fyld dejen over i en bollesprøjte. Tryk langsomt en pølse dej ud af sprøjten. Skær pølsen over med en kniv efter hver 1,5-2 cm, og lad små boller dumpe ned i gryden med simrende vand. Kog melbollerne i cirka 5 minutter, og flyt dem over i et dørslag, så de kan dryppe af.

    Melboller med sprøjtepose: Fyld dejen over i en sprøjte pose. Klip et hul på cirka 1,5 cm. Tryk langsomt en pølse dej ud af sprøjteposen. Klip pølsen over med en saks efter hver 1,5-2 cm, og lad små boller dumpe ned i gryden med simrende vand. Kog melbollerne i cirka 5 minutter, og flyt dem over i et dørslag, så de kan dryppe af.

    Servering

    Fjern dernæst forsigtigt kyllingen fra gryden, og lad den køle af. Derefter kan du plukke kødet fra. Det smager skønt i tarteletter, salater, suppe, hønsesalat og lignende.

    Hæld suppen gennem en sigte, og kom det over i en ren gryde og bring den i kog. Smag suppen til med salt og peber.

    Skær gulerødder og knoldselleri i små tern og porre i skiver. Tilsæt det til suppen, og lad grøntsagerne koge med i 5 minutter. Tilsæt dernæst kødboller og melboller. Varm det hele igennem, og servér med lidt persille på toppen.