Havregrød

Havregrød image
Sværhedsgrad Nem
Forberedelse 0 min
Tilberedning 10 min

Ingredienser

1 portion
    • 1   dl havregryn gerne grovvalsede
    • 1,5   - 2   dl letmælk
  • Topping

    •   smør
    •   blandede bær
    •   nødder

Forberedelse

    Havregrød – nok en af de mest traditionelle morgenmadsretter, vi kender herhjemme. Det er bare en af de herlige retter, som man kan forme lige efter sit eget ønske, og gøre til rigtig comfort food. Havregrød er i sig selv neutral i smagen og hurtig at lave, så det er nemt at tilføje ekstra smagsgivere eller bringe en anderledes struktur til sin varme grød.

    Nogle spiser det troligt hver morgen, mens andre kun spiser det, når de er syge eller lige har brug for et mættende måltid for at holde energien høj i mange timer.

    Vi giver dig her en simpel udgave af havregrøden, men med en masse forslag til variationer og topping nedenfor, så du kan få lige præcis den havregrød, du bedst kan lide.

  1. Hæld havregryn, salt og mælk i en gryde.

  2. Kog langsomt op under omrøring.

  3. Lad grøden koge ved lav varme indtil den har den ønskede konsistens eller ca. 5 minutter.

  4. Bliver grøden for tyk tilsæt lidt ekstra mælk eller vand.

  5. Top evt. med nødder og bær på toppen - eller bliv inspireret nedenfor.

  6. Havregrød topping

    Kanel

    Smør

    Chokoladestykker

    Frugt og bær – æbler, blåbær, hindbær, brombær, banan

    Nødder – mandler, hasselnødder, valnødder

    Sirup

    Tørret frugt – tranebær og rosiner

    Hjemmelavet müsli

    Yoghurt

    Frugt-kompot

    Du kan også tilsætte ekstra smagsgivere som fx kanel, vaniljesukker, kardemomme og sukker. Giv din havregrød lidt ekstra struktur og tilsæt æbletern lige inden den er færdig, og rør godt rundt, så æblestykkerne rigtig når at afgive smag. Du kan også mose en banan og blande den sammen med grøden lige så snart, den er taget af varmen.

    Hvis du blander kanel i grøden og lige lader den stå til afkøling, når den er færdig, så kan du også tilsætte et æg til din havregrød. Det er dog vigtigt at havregrøden får lov at afkøle lidt, så du ikke får røræg i din havregrød. Ægget giver en lækker blødhed til grøden og sammen med kanelen, føles det næsten som at spise kage. Specielt hvis du også lige blander det sammen med en banan.

    Er du stadig ikke helt sikker på, hvordan du skal gøre din havregrød lidt mere interessant, kan du altid prøve vores opskrift på chai-havregrød med tranebær og friske frugter.

    Havregrød - 5 gode grunde til at spise det
  7. Havregrød er billig at lave.

  8. Nem og hurtig at lave.

  9. Havregrød holder dig mæt i lang tid.

  10. Havregrød betragtes af mange som værende ’sund’, på grund af dens høje indhold af protein og kostfibre. https://denstoredanske.lex.dk/havregryn

  11. Grøden er utrolig nem at variere og tilpasse efter ens smagsløg.

  12. Havregrød – vegansk udgave

    Det er nemt at lave havregrøden vegansk. I stedet for mælk, benytter du blot din yndlings plantedrik eller kokosmælk. Du kan selvfølgelig også bruge vand, men vi synes nu, man skal unde sig den cremede oplevelse en plantedrik eller kokosmælk kan give havregrøden.

    Du kan eventuelt prøve vores opskrift på kokos-banan-jordnøddegrød, hvor vi benytter os af kokosmælk til havregrøden.

    Havregrød på en anden måde – ”savory oats”

    Et koncept som hittede for nogle år tilbage blandt madentusiaster på de sociale medier (og som gang på gang dukker op igen) er ”savory oats”. Det er i princippet havregrød, men hvor man går væk fra den søde topping, og eventuelt laver grøden på grøntsags- eller hønseboullion.

    Toppingen kunne for eksempel være frisk spinat og champignoner svitset i smør og hvidløg, og et blødkogt æg. Eller finskårede tomater, avocado, drysset med forårsløg og parmesan. Eller hvad med bare at betragte grøden, som et slags brød, og top din havregrød med bacon og æg?

    Fantasien sætter grænserne for din topping, og kan give et ekstra spark til dit morgenmadsbord.

    Man kan eventuelt skæve til asiatiske grøntsager og saucer, da det egentlig en kendt måde at lave havregrød på i Asien, hvor det mere salte eller krydret topping bliver brugt fremfor det søde.

    Det behøver ikke kun være topping. Du kan roligt blande grøntsager, lidt svampe og lidt ost i selve grøden, og koge det sammen. Det er en skøn måde at få en masse næring og gode smagsoplevelser på.

    ”Overnight oats” – havregrød fra køleskabet

    Så vidt vi ved, har konceptet endnu ikke fået et dansk navn eller en dansk betegnelse – udover køleskabs havregrød. Men det er helt basalt kold havregrød, hvor du har blandet fx mælk, plantedrik og/eller yoghurt sammen med havregrynene, og som du så bare lader stå på køl natten over. Voila! Næste morgen er der havregrød klar til dig.

    Det laves populært med chiafrø, som suger en masse af væsken og svulmer op. Her er det vigtigt, at der tilsættes nok væske, så grøden ikke bliver for tør, og så chiafrøene kan blive bløde. 

    Herefter topper du bare din grød med din yndlingstopping – se vores forslag ovenfor.

    Prøv eventuelt vores opskrift på vores ”overnattende havregrød” vaniljehavregrød med banantopping eller vores opskrift på morgengrød med bær.

    Havregrød rester

    Har du havregrød til overs? Intet problem! Der er flere måder at bruge havregrødsrester på.

    Hvad med en lækker portion pandekager af havregrød?

    Varm havregrøden op igen, tilsæt lidt ekstra krydderier (hvis den ikke allerede er blevet smagt til med lækre smage), som fx kanel og vaniljesukker. Tilsæt lidt ekstra mælk, så din havregrød bliver til en blød dej, og lad den koge lidt. Tilsæt derefter et æg eller to, afhængig af, hvor meget havregrød, du har til overs.

    Varm en pande op med lidt fedtstof, og lav pandekager af din havregrød.

    Du kan også prøve vores opskrift på havregrødsmuffins med banan og kerner, som er perfekt til madpakken eller som en snack.

    Havregrødens historie i Danmark

    Havren kommer til Danmark tilbage i Bronzealderen, men den var ikke en populær spise for mennesker. Den blev i stedet brugt til hestefoder, og faktisk nødsagede man sig kun til at spise havre, hvis der ikke var mere byg eller rug.

    Det var omkring 1900-tallet man først rigtig begyndte at spise havregrød i Danmark, og specielt i 1970’erne blev det populært i de danske kogebøger at servere for børnene.

    I dagens Danmark spiser vi rigtig mange havregryn, og vi er det eneste land, som spiser det ubehandlet med mælk på. Så man kan roligt sige, at havregrynene har fået sig en lidt bedre medfart siden bronzealderen.