Brændende kærlighed

Brændende kærlighed image
Sværhedsgrad Nem
Forberedelse 0 min
Tilberedning 35 min

Ingredienser

4 portioner
    • 1,5   kg kartofler fx lammefjordskartofler
    • 50   g smør
    • 3   dl mælk
    •   salt og peber
    • 4   løg
    • 250   g bacontern
    •   persille frisk

Forberedelse

    Prøv en ægte, dansk klassiker: brændende kærlighed. Kartoffelmosen, der toppes med bacon og løg, er en klar favorit i mange danske hjem – og det forstår man jo godt. Retten er særdeles velegnet til de kolde måneder, hvor retten varmer og fylder maven godt. God fornøjelse!

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i halve, før du koger dem i ca. 20 minutter, til de er møre.

  2. Hæld vandet fra, og mos kartoflerne med smørret.

  3. Lun mælken, og pisk den i mosen, til den er let og luftig.

  4. Smag til med salt og friskkværnet peber.

  5. Skræl løgene, og skær dem i ringe inden de steges ved middel varme sammen med bacontern på en stor pande.

  6. Steg, til baconen er sprød og løgene bløde og gyldne.

  7. Anret mosen med bacon og løg på toppen, og drys med frisk persille.

  8. Tip: Server evt. med syltede rødbeder.

    Brændende kærlighed – tip og alternativer

    Om man bruger bacon eller flæsk er for nogen en hel religion – og du skal selvfølgelig gøre præcis, som du vil! Nogen sværger også til at kombinere bacon eller flæsk med ekstra gris i form af cocktailpølser. Hvis du modsat gerne vil spare lidt på fedtet eller bare på grisen, kan man bruge kalkunbacon i stedet. Det giver stadig en god saltet oplevelse.

    Er du i det eksperimenterende hjørne, så prøv at erstatte kartoffelmosen med rodfrugtmos, som vi bruger i vores opskrift på mørbradgryde.

    Søger du et alternativ uden kød, så er der også hjælp at hente til din brændende kærlighed! I stedet for bacon, svits svampe eller jordskokkestykker i smør. Skal retten være vegansk, så kan du erstatte mælken med mandeldrik og smør med plantesmør.

    Derudover kan du også forsøge at pifte retten lidt op med lidt sød topping af fx æbleflæsk eller sirup. Ja, sirup kan for nogen måske lyde lidt sjovt, men det er faktisk en del af rettens ophav. Læs med videre, hvis det har vækket din nysgerrighed!

    Den brændende kærligheds oprindelse

    Brændende kærlighed er uden tvivl en nem, billig og velsmagende ret, som de fleste danskere er vokset op med.

    Kartofler, løg og flæsk – den hellige treenighed og en himmelsk sammensætning af fedt, protein og kulhydrat. Bliver det mere dansk?

    Mange af de danske retter dufter også lidt af at de udspringer af noget fødevareknaphed, der gjorde at man måtte være kreativ med det, man havde og intet måtte gå til spilde. Samtidig er der visse ingredienser, der går igen, når man kigger på de klassiske mormorretter – tit er det kartofler og gris eller rugbrød og sukker. Måske er det byggestenene i dansk gastronomi?

    Kartoflerne er hvert fald en fremtrædende rolle i danske retter. Nok på grund af dens evne til at passe ind i mange forskellige opskrifter og på grund af dens høje mæthedsværdi.

    Det kommer vel heller ikke bag på nogen at grisen og rugbrødet dominerer i det danske køkken med vores høje positionering af produktion og eksport af grisekød, og rugens evne til at klare hårde vintre i sandet jord.

    Kartoflerne spiller igen en væsentlig rolle i brændende kærlighed.

    Hvordan og hvornår brændende kærlighed opstår er lidt svært at svare på, men brændende kærlighed i sig selv begyndte at dukke op i kogebøgerne i 1950’erne – måske i forbindelse med kampagnen Gris på Gaflen, som Svineslagteriernes Salgsforenings stod bag. Man mener at retten udsprang af den noget ældre ret – kartoffelgrød – som populært blev serveret med en huling i kartoffelgrøden og fyldt op med sirup. Således fik du forenet fedt, salt og sødt.

    Tit bliver kartoffelgrød den dag i dag forvekslet med brændende kærlighed, men den store forskel er nok at kartoffelgrøden ikke indeholder løg og ikke er toppet med rødbeder i modsætningen til brændende kærlighed.

    Derudover er der vist en tendens til at blande fedtet fra flæsket i selve mosen. Det er der nok også noget, som gør med kartoffelmosen til brændende kærlighed den dag i dag, og du finder utallige udgaver på nettet, hvor du nærmest ikke kan skelne brændende kærlighed og kartoffelgrød fra hinanden.

    Brændende kærlighed – hvad med navnet?

    Ja, et populært ordsprog er jo vejen til en mands hjerte er igennem hans mave. Da Kirsten Hüttemeiers ’Munter Kartoffelmos’ ikke rigtig blev anerkendt af markedet, så måtte man markedsføre sig på anden vis: brændende kærlighed. Så måske valgte man at denne varme, bløde ret med masser af forkælelse for smagsløgene og kolesteroltallet, var en ren kærlighedserklæring for ens udkårne.