Tiramisu

Tiramisu image
Sværhedsgrad Nem
Forberedelse 0 min
Tilberedning 25 min

Ingredienser

6 personer
    • 2   æggeblommer
    • 250   g mascarpone
    • 2   spsk. sukker
    • 0,5   dl kaffe eller espresso
    • 2   spsk. amaretto
    •   kakaopulver til pynt
    • 1   pakke ladyfinger
    •   chokolade hakket chokolade

Forberedelse

    Mmh, tiramisu. Den ultimative italienske dessert, der balancerer det bløde, det cremede, bitre og søde i en italiensk harmoni og du kan nærmest høre Pavarottis kraftfulde stemme i baggrunden ved første bløde bid. Tiramisu er for mange den perfekte dessert og nødvendig at prøve, når man besøger en italiensk restaurant. I vores tiramisu har vi brugt amaretto, men vi har listet lidt andre forslag under opskriften, som bestemt ikke gør desserten dårligere. Så gør klar til en skøn, romantisk italiensk-inspireret aften med vores opskrift på tiramisu!

    Sådan laver du tiramisu

    Kaffe

    Bryg kaffen intenst/kraftigt, og smag den til med amaretto.

    Mascarponecreme

  1. Pisk æggeblommer og sukker i en skål, indtil du har en luftig masse.

  2. Vend forsigtigt mascarponen i blandingen, og bland godt sammen.

  3. Tiramisu

  4. Dyp ladyfingers i kaffen, og placér dem i bunden af en skål.

  5. Smør et lag mascarponecreme på og fortsæt skiftevis med ladyfingers og marscarponecreme, indtil du synes, at der er nok.

  6. Afslut med et lag mascarponecreme.

  7. Sæt kagen på køl natten over.

  8. Inden servering drysses et lag kakao og evt. hakket chokolade over.

    Hvilken type alkohol skal jeg bruge i tiramisu?

    Der er mange meninger om, hvordan en rigtig tiramisu skal smage, og hvor meget alkoholen eller kaffen eller sødmen skal dominere. Enkelte kilder siger faktisk at den originale opskrift på tiramisu er helt uden nogen former for likør og alkoholholdige drikke.

    Vi har i denne opskrift brugt amaretto, som er en lækker mandelikør, til kaffeblandingen, men man kan sagtens eksperimentere med andre typer af alkohol til at give tiramisuen kant, smag og sødme. Det kommer helt an på, hvad du foretrækker. Originalt bruger man marsala-vin, som er en italiensk dessertvin. Nogle af de populære alternativer er blandt andet cognac, rom og brandy. Hvis du er rigtig glad for kaffe, kan det også være værd at prøve Kahlua.

    Hvad kan jeg bruge i stedet for marscapone?

    Leder du efter et alternativ til marscaponen, kan du prøve at erstatte den med den anden italienske friskost ricotta. Ricotta har en lavere fedtprocent end marscapone, så man mister lidt af den cremede smag og konsistens.

    Du kan også tilføje lidt syre, og bruge creme fraiche i stedet. Men vi anbefaler at bruge den fuldfede creme fraiche, så konsistensen minder mere om marscaponens, eller blande ricottaen op med creme fraiche.

    Det kan nok ikke undgås at påvirke smagen og konsistensen af din tiramisu, hvis du eksperimenterer med andre typer af friskoste eller måske yoghurt. Men så længe du holder dig til de fuldfede versioner, så kan du undgå at den bliver for flydende.

    Hvad betyder tiramisu? Og hvor kommer tiramisu fra?

    Tiramisu har en lidt pikant forhistorie, hvor man siger at den blev brugt som et elskovsfremmende middel til de besøgende på i bordellerne i den norditalienske by Treviso i det 19. århundrede.

    Man mener at de prostituerede serverede tiramisuen til deres kunder, så de kunne få fornyet energi og dermed blive længere, samt bruge flere penge.

    Tiramisu betyder ”løft mig op” eller ”gør mig glad” på dansk, lidt afhængig af oversættelsen fra italiensk. På engelsk oversættes det til ”pick me up”, hvilken jo passer meget godt til tiramisuens rolle i den antagede forhistorie.

    Opskriften til tiramisu, som vi kender den i dag, menes at være lavet af Alba de Pillo og kokken Roberto Linguanotto, og serveret på Alba de Pillos ægtemands restaurant Le Beccherie i Treviso. Enkelte kilder siger at det var ægtemanden Ado Campeol selv, som opfandt tiramisuen, og han er ofte refereret til som tiramisuens fader.

    Flere italienske retter

    Hvis du er vild med tiramisu og den italienske køkken, og søger flere idéer til en romantisk, italiensk aften, så kan du kan se flere italienske opskrifter her. Du finder bl.a. opskrifter på den italienske dessert panna cotta og de italienske klassikere som ravioli, spaghetti alla puttanesca og risotto med laks.

    Din italienske menu kunne fx se sådan ud:

    Menu 1

    Forret: Stegt radicchio med gedeost, fenikkelsalami og figner

    Hovedret: Risotto med laks, svampe og krydderurter (evt. med et mini fladbrød til)

    Dessert: Tiramisu

    Til forretten kan du prøve rødvinen Chianti Classico, der har en god syre. Til hovedretten vil vi anbefale en Pinot Noir eller Nebbiolo. Hvis du nu har valgt at bruge en Marsala-vin i din tiramisu, så kan du vælge at servere den til.

    Menu 2

    Appetizer: Bruschetta med oliven, mozzarella og figner

    Forret: Bresaola med rygeost og saltede mandler

    Hovedret: Spaghetti alla puttanesca

    Dessert: Panna cotta

    Til bruschettaen kan du servere en frisk hvidvin, som en Sauvignon Blanc. Til forretten med bresaola vil vi anbefale en Chianti og en let rødvin med lav tannin, som Barbera til hovedretten. Til panna cottaen kan en sød hedvin være sagen, som fx Moscato d’Asti.