Skær vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Bland dem med en smule sukker. Smelt smørret i en stor tykbundet gryde. Tilsæt resten af ingredienserne, og bring det i kog under omrøring. Kog i 20-30 min uden låg under omrøring. Karamelblandingen skal op på 128 °C (mål med sukkertermometeret eller lav ”kugleprøven, hvor du hælder et par dråber karamel i iskoldt vand og derefter skal kunne forme til seje kugler). Beklæd en form (20 x 30 cm) med bagepapir, og hæld karamellen ned i. Lad den køle helt ned på køkkenbordet, i køleskabet eller i fryseren.
Karameller med chokolade og flagesalt
Ingredienser
36
stk.
-
- 0,5 stænger vaniljestænger
- 250 g sukker
- 75 g smør
- 2 dl piskefløde
- 1,5 dl glukosesirup
- 1 tsk. vaniljesukker
- 200 g mørk chokolade
- salt
Forberedelse
Løft bagepapiret ud af formen, og skær 36 karameller med en skarp, kold kniv. Læg karamellerne på et nyt stykke bagepapir. Smelt chokoladen over vandbad, og dyp karamellerne i chokoladen. Lad det overskydende chokolade dryppe af, inden du lægger karamellerne tilbage på papiret (brug evt. en gaffel til hjælp). Drys med flagesalt, inden chokoladen stivner. Opbevar karamellerne på køl.